20 July 2011

Fina i tvrtka Računi.hr d.o.o. u suradnji s bankama grade jedinstvenu infrastrukturu za isporuku i plaćanje e-računa

Zagreb, 19. srpnja 2011. – S ciljem širokodostupnog uvođenja e-računa za građane u Republici Hrvatskoj Fina i tvrtka Računi.hr d.o.o. u suradnji s bankama rade na uspostavi jedinstvene infrastrukture za isporuku i plaćanje e-računa u internetskim bankarstvima korisnika.

"e-Račun je važna usluga za Finu i naše partnere, ali i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, jer pridonosi povećanju njegove konkurentnosti, što je jedan od Fininih strateških ciljeva. Uvjereni smo da će ova suradnja, kombinacijom komplementarnih dugogodišnjih iskustava partnera, rezultirati optimalnim omjerom kvalitete, sveobuhvatnosti, pouzdanosti i cijene usluge. Krajnji cilj je pružiti novu, izuzetnu infrastrukturnu uslugu svim zainteresiranim stranama: izdavateljima računa, krajnjim korisnicima, bankama i tijelima državne uprave, koja će im omogućiti brže, jeftinije i učinkovitije poslovanje. Uvjereni smo da smo na dobrom putu." rekao je Krešimir Kvaternik, član Uprave Fine.

Infrastruktura će omogućiti uključivanje i drugih informacijskih posrednika te će omogućiti čitav niz novih usluga vezanih za primanje e-računa i uz to vezana plaćanja.

"Kroz dugogodišnje iskustvo rada u ICT svijetu naučili smo da se standardizacijom i suradnjom na izgradnji IT infrastrukture postiže znatno brži rast novih usluga na tržištu. Takav pristup implementaciji usluge e-računa u Hrvatskoj stavit će u fokus krajnje korisnike te olakšati bankama efikasniju implementaciju kroz jedinstveno sučelje za e-račune. Računi.hr kreiraju tehnologiju i infrastrukturu koja omogućuje uvođenje usluge e-Računa u banke, a tvrtkama povezanima u sustav jednostavno izdavanje računa elektroničkim putem." rekao je Damir Sabol, direktor tvrtke Računi.hr d.o.o.

E-računi su potpuna zamjena za račune u papirnome obliku te, umjesto u poštanski sandučić, korisniku stižu u elektroničkome obliku unutar internet bankarstva ili korisničkoga portala, gdje ih može pregledavati pomoću računala ili mobilnih uređaja. Kako se sustav gradi u partnerstvu s bankama, koje su važan kanal za pružanje usluge e-Račun građanima, plaćanje se vrši vrlo jednostavno, jednim klikom miša u internet bankarstvu ili odabirom opcije plaćanja na zaslonu mobilnoga telefona.

Usluge e-računa će izdavateljima računa sniziti troškove slanja računa, a građani će njegovim korištenjem štedjeti vrijeme te lakše i jednostavnije obavljati plaćanja. Osim toga, korištenje e-računa donosi i pozitivne ekološke učinke.