22 September 2010

Što su e-računi?

Svaki mjesec građani i tvrtke primaju velik broj računa u svoje poštanske sandučiće te ih nose u poštu ili banku na plaćanje ili ih prekucavaju za plaćanje u internet bankarstvu. To je često spor proces koji oduzima vrijeme, a često donosi neugodne greške kao što su nedostava ili gubljenje računa, kriva plaćanja...

Današnji razvoj tehnologije i već znatna stopa korištenja interneta omogućili su da se tehnologija elektroničkog poslovanja primjeni i na svakodnevni život građana te da ga olakša, donese uštede i oslobodi vrijeme za korisnije aktivnosti.

E-računi su potpuna zamjena za račune na papiru koji umjesto u poštanski sandučić korisnicima stižu u elektroničkom obliku unutar internet bankarstva, gdje ih korisnici mogu pregledavati putem računala ili mobilnih uređaja.

Kako se sustav e-računa gradi u partnerstvu s bankama, plaćanje se vrši vrlo jednostavno, jednim klikom miša u internet bankarstvu ili odabirom opcije plaćanja na zaslonu mobilnog telefona.

Osim velike praktične koristi, e-računi donose znatne uštede tvrtkama izdavateljima računa ali imaju i pozitivne ekološke efekte. Njihovim korištenjem izbjegava se tiskanje milijuna papira kao i fizička dostava vozilima na fosilna goriva.

E-računi su jednostavni za korištenje, štede vrijeme i čuvaju prirodu. Očekujemo da će usluga e-računa u punoj funkcionalnosti biti dostupna za korisnike internet bankarstava tijekom 2011. godine, ovisno o brzini implementacije unutar pojedinih banaka.